Novi Sad
18.12.2015.
05:45 > 05:50
Skupština grada na vanrednoj sednici usvojila je odluke koje će omogućiti da se izgradi hala koja će se potom izdati kompaniji "Lear".
  • hehe

    19.12.2015 17:42
    @G
    radi se o ulaganju kapitala grada novog sada, dakle o NAŠIM parama koje idu iz NAŠEG budžeta i o raspolaganju NAŠIM prostorom. zbog te "grdne" industrije odustalo se od pola infrastrukturnih projekata u ostatku grada, a neće se isplatiti za xy godina. ovde se ne radi ni o kakvom "socijalizmu" radi se o odgovornoj vlasti i građanskoj participaciji u upravljanju, što poseduje gomila zapadnoevropskih zemalja koje su, osim za maloumne, daleko od socijalizma. zapravo participacija građana je najobičnija i najnormalnija tekovina demokratije, vrlo stranog pojma našim vlastodršcima.
    drugo, za one maloumne, nigde nisam rekao da je potrebna industrijska/fabrička proizvodnja, već sam napisao na šta se misli. ako ja recimo sa tri moja drugara dobijem 45.000 eura, završićemo recimo IT kurs i pokrenuti svoju outsorcing firmu. e sad, da li je za povratak investicija, zaposlenost, ostanak mladih itd. bolje biti zaposlen na minimalac 20k u fabrici ili biti sam svoj čovek sa 100k dinara, prosudi sam. i na kraju: postoje već biznis habovi i inkubatori, nije to ništa novo.
  • G

    18.12.2015 16:02
    @Hehe - radnici koji žele slobodno vreme i ne žele da budu eksploatisani, ne moraju da rade za njih. Nigde u tekstu ne stoji, osim možda za mentalno poremećena lica, da će bilo koji radnik biti nateran da radi za njih protiv svoje volje. Na radnicima je odluka da li će da tamo rade ili ne, a ne na vama koji tako dobro znate šta drugi misle i žele dok sanjate nepostojeću socijalističku utopiju. Odlične su te "progresivne" ideje da neobrazovana lica u ekonomski propaloj državi treba da imaju visoke plate.
    Sa 15000 evra se ne može početi bilo kakva vrsta fabričke proizvodnje. Oni koji se bave proizvodnjom to odlično znaju, maloumni balavci to ne znaju iako misle da znaju i uvereni su da su popili svu pamet ovog sveta dok "korisno" upotrebljavaju svoje dragoceno slobodno vreme igrom na fejsbuku.
    Kojih su to 2000 mladih preduzetnika koji imaju ideje za fabričku proizvodnju sa 15000 evra kapitala, šta će to da proizvode i za koje tržište? Ko će da odlučuje koji mladi preduzetnik treba da dobije novac a koji ne? Ko će da nadgleda 2000 firmi da li dati novac koriste namenski ili ne?
    Zamislili ste da napravite socijalizam na kapitalistički način a nema za šta pas da vas ujede i to u zemlji sa samo 3% visokoobrazovanog stanovništva - toster ne biste umeli da napravite, ali to nije važno, ono što je važno je da ste takvi, bogom dani, pametniji od svih drugih.
  • hehe

    18.12.2015 14:04
    @G
    trebalo je poslati te da živiš u detroitu devedesetih, kapiram da bi taj nivo bede za tebe bio pojam prosperiteta, pravi si eminem. te poreze i doprinose će ti radnici i zarađivati, eksploatisaće se njihova radna snaga, zdravlje, slobodno vreme i vreme provedeno sa decom, porodicom itd. nije im to neki poklon pa kao da kažu wow hvala...

    bolje da su mladim preduzetnicima sa idejama dali po 15.000 eura pa da otvore 2.000 firmi u novom sadu i okolini
  • 18.12.2015 11:37
    A jel Borko Ilić opozicija ili je na vlasti?
    jel on za SnS ili je za dSS?
  • G

    18.12.2015 10:30
    Na stranu "račundžije" koje računaju koliko će zaraditi odnosno izgubiti samo na ceni zakupa, a namerno zaboravljaju da će za tih 10 godina biti uplaćeno toliko doprinosa (i to gledajući da svi radnici imaju minimalnu platu) da celu investiciju isplati i ostane još preko toga, plus plate (takve-kakve) koji nekim ljudima znače egzistenciju i koje će opet više ili manje ući u privredu zemlje i naravno cela hala koja neće propasti u zemlju posle 10 godina već ostati gradu koji ju je i napravio.
    Ono što je međutim fasinantno su te žalbe kako će da davaju male plate. Da je ta kompanija želela da daje visoke plate, fabriku bi napravila u svojoj zemlji umesto da to radi ovde. To što se vi nalazite u oblacima pa mislite da ova zemlja, sa toliko neobrazovanih i tolikom nezaposlenošću i opštim stanjem privrede može da bira i nekome postavlja uslove, je samo pokazatelj da ste odavno izgubili svaku vezu sa realnošću. Taj ko ima dovoljno samopouzdanja i - daleko bitnije - OBRAZOVANJA, neće raditi za minimalac već će uzeti svoj život u sopstvene ruke i uraditi nešto, bilo u zemlji ili inostranstvu. Ako ste takva osoba, ili čak i ako niste ali nećete da radite "džaba", eto pokušajte da se suzdržite da ne ustajete rano da odlazite pred tu fabriku da jajima gađate one koji su se u njoj ipak zaposlili pod uslovima koje će im dati. Probajte za to vreme da sami, tako pametni, osmislite kako da napravite posao za 2000 ljudi sa platama od 1000 odnosno zajedno 3 miliona evra mesečno, kad je to već tako jednostavan zadatak.
  • @VladimirNS

    18.12.2015 10:02
    Sve je tačno što ste rekli, ali je deo od "ugradnje" veći ako se uloži 4 milijarde dinara.
  • пола виагре

    18.12.2015 08:48
    Мора скоро бити пропаст света, нек` пропадне није штета!
  • umešnost modernih političara

    18.12.2015 08:14
    kako mali perica koji nikada nije ni trafiku vodio zamišlja uspešnu privredu, sprečavanje odliva mladih i top tražene poslove:

    "mama tako sam srećna, zaposlila sam se za minimalac gde po ceo dan u hali u industrijskoj zoni radim od 8 do 17 pravljenje sedišta! definitivno odustajem od IT sektora, odlaska iz srbije i mogućnosti da jednog dana zarađujem par hiljada eura u _______... ako ispadne problem moći ću da se zaposlim u novom tržnom centru koji će uskoro otvoriti, istina za minimalac od 8 do 17 radim svaki dan, ne mogu baš da se osamostalim i podižem dete, niti da završim fakultet, ali to je ok, posao je stabilan, danas je ionako moderno nemati decu"
  • Џедај

    18.12.2015 07:09
    Старо правило
    Нема уградње без изградње.
  • hehe

    18.12.2015 06:57
    uzmite 2.000 mladih preduzetnika iz novog sada, dajte im po 15.000 eura da započnu sopstveni posao, sigurno će biti bolje nego ovo... kakav bre lear... ne treba puno guglati, ko zna engleski naći će za 5 minuta i njihove štrajkove i prijave za ometanje federalne istrage o bezbednosti na radu, o niskim zaradama itd.

  • hm!

    18.12.2015 06:25
    Novosadjani ne zasluzuju bolju vlast, jer uvek kada treba da se glasa imaju preca posla... Zelim im jos cetiri godine sa ovima!
  • Mi

    18.12.2015 04:03
    Radnici
    Kako ne ugovorise EU plate?
  • tata

    18.12.2015 00:16
    Ovog popodneva mi na vrata zakucali mladi aktivisti SNS-a. Ja im zalupio vrata. Ne, nisam ih opsovao... Deco, idite u biblioteke, na igrališta i sportske terene, posetite drugare i drugarice, šetajte kraj Dunava, pitajte svoju baku treba li joj kakva pomoć... Ima toliko lepših i zdravijih stvari za činiti umesto ispunjavanja zadataka lažljivih političara!
  • lusi

    17.12.2015 23:10
    Primedbe opozicije su neutemeljene, zna se koliko ce biti ulozeno i sta grad dobije tom investicijom. Grad niako ne moze da bude na gubitku.
  • master

    17.12.2015 23:00
    psiholoskinja
    kandidati za posao su radili test na monotonost.
    posao je dno dna.
    kao u gluvo nemom filmu carlija caplina....
  • VladimirNS

    17.12.2015 22:18
    da se nadovežem na Đoku
    Jugoalat, Jugodent, jedan pored drugog sa velikim halama zvrje prazni, plus su komunalno opremljeni ili se uz malo para može to uraditi.
    U industrijskim zonama sever i jug takođe ima nekoliko firmi, koje su loše privatizoavane i za manje para bi ih se moglo otkupiti i urediti. 4 milijarde za hale, plus subvencije po zaposlenom mnogo sumnjiva posla, a pre nego što su došli na vlast su pljuvali Dinkića zbog subvencija.
    Dinkić je delio subvencije po radnom mestu, ali su hale obezbeđivaliu investitori najčešće privatizacijom firmi. Tako Gorenje radi u bivšem Lifamu, Jura je počela u "Elektro - Rači".
  • Ђока

    17.12.2015 21:12
    Празне хале!
    Предходник рече:Novi Sad nema praznih hala!?Има их бер дведесетак као ова чију ће изградњу платити, само власт их не види. Шта да се ради кад нам је власт ћорава код очију. А има и обучених радника, додуше на отпусту из сада празних хала. Само Новкабел је одпустио 4000 радника, а хале зврјре празне. Ту може да се без проблема производе аутомобилски проводници па и да се израђују сетови за поједине аутомобиле. Али наша власт ће саградити нову халу, увести аутомобилске проводнике, а наша јефтина снага ће израђивати сетове за разне аутомобиле. Где је ту логика, јер о добити ту нема ни говора.
  • Predrag

    17.12.2015 21:08
    Komentar na dolazak kompanije Lear u Novi Sad
    Dragi Novosadjani,

    Kompanija Lear za vašu informaciju već posluje u Senti. Moja kuma radi za njih, radnici se menjaju kao na traci jer ih maltretiraju psihički i fizički za minimalac od plate. Ne stignu ni užinu da pojedu. Pa gradjani, vi sad prosudite koliko su ovakve investicije napredne i dobronamerne za novosadjane od strane vladajuće stranke.

    Živeli uzdravlje!
  • Neusatz

    17.12.2015 20:59
    "... Lear došao u Novi Sad zbog sporazuma koje Srbija ima sa Rusijom, jer će ovako moći tamo da izvozi bez carina..."

    Ugovorom s Rusijom nije predvidjen bescarinski izvoz vozila i auto delova. Nijedan Fijat sklopljen u Srbiji nije otišao u Rusiju. Prilikom svake posete Moskvi naši političari moljakaju da nam to omoguće, al za sada dobiju samo šipak.

    Skraćeno: Zamenik gradonačelnika Borko Ilić laže.
  • branislav

    17.12.2015 20:11
    otvaramo Amerikancima firmu da bi oni, zbog sporazuma Srbije i Rusije, izvozili svoje proizvode za Rusiju ?!..pa koji je tu nas interes ?! koja ujdurma - novosadjani pamet u glavu za sledece izbore !
  • 17.12.2015 19:48
    Bune se Demokrate koje su napravile sistem subvencija njima podobnim firmama i pojedincima, a ovi nazadni samo nastavili isto to još brutalnije.
    Bilo kakve subvencije koje se daju treba ukinuti, osim za poljoprivredu.
    Ovaj kaže kako ima suficit u budžetu grada. Naravno da ima kada službe ne rade. Grad prljav, trava nepokošena, putevi rupa do rupe.
    Mogao bih pisati tri dana o sadašnjim i bivšim lopovima ali mi se smuči.
  • 17.12.2015 19:31
    Vidi se "zna nanje"...
    Uložiš 4 milijarde a za 10 godina ti se vrati jedna???
    Zašto nije pitao Peru i Koleta kako se ulaže, ili drage nam Ruse!
  • 17.12.2015 19:20
    Novi Sad nema praznih hala!?
  • Deda

    17.12.2015 19:16
    Buenas nocas braćo Meksikanci
    1. oglobiš i rasturiš domaću privredu
    2. daš pare strancu i uzmeš reket od 30%
    3. tvoj narod radi za crkavicu od 25 000 kod istog stranca kojeg si platio da dođe
    4. ambasador te pohvali kako si reformista i da ti odrešene ruke da vladaš kako hoćeš

    Boli koliko je jednostavno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna